Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick

Product Details

Lasting color clarity. Lip-cushioning gel comfort. Finally, a long-wear lipstick your lips can love.

  • Semi-matte lipstick delivers lasting wear without drying lips.
  • Highly pigmented shades deliver stay-true color.
  • Gel formula cushions lips for soft, velvety comfort.
  • Optical enhancers deliver a soft-focus effect.

Note: In electronic media, true colors may vary.

Overview

Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick is the first full-coverage lipstick by Mary Kay to utilize gel microsphere technology for rich, stay-true color that lasts for hours – without leaving lips looking or feeling dry. With color this pure, you can saturate lips, delivering a gorgeous level of color clarity. And with beautiful shades to choose from, it’s a breeze to update your look to match your mood or fit your style. The lightweight gel formula glides on smoothly and cushions lips, leaving them feeling soft and supple. Plus, it’s formulated to provide a soft-focus effect with optical enhancers included to scatter light and blur the appearance of minor imperfections. And that’s not all. The clear-top window makes finding your favorite semi-matte shade a snap, whether it’s in a cluttered handbag or makeup drawer.

Application Tips

  • To apply gel semi-matte lipstick using a lip brush, dab the brush on the lipstick bullet, then sweep the brush along lips starting at the center and moving toward the corners. Repeat to get the desired coverage.
  • Experience a great lip look utilizing your Mary Kay Lip Liner as a base. If you’re using a light shade of lipstick, begin with a nude shade of liner that closely matches your natural lip color. Then apply your gel semi-matte lipstick on top.

How it Works

Exceptional Color and Glide – Pigments are milled for 24 hours for an ultrafine, smooth color. The base of this gel semi-matte lipstick is translucent, allowing for rich color saturation. Plus, the pigment surface is specially coated to transform it to a gel-like fluidity, providing exceptional glide.

Staying Power – Advanced “Cushion Matrix Technology” utilizes ultrafine silica microspheres to embed and retain color on the surface of the lip. Consumer testing confirmed the result is fade-resistant staying power without drying effects.*

Soft-Focus Effect – Optical diffusers scatter light to create a smooth appearance and soft-focus effect on lips, reducing the appearance of wrinkles. These same optical enhancers also help prevent feathering and bleeding.

Lip Conditioning – The delicate lip area is prone to moisture loss. That’s why Mary Kay Gel Semi-Matte Lipstick contains ingredients, such as sunflower oil and jojoba esters, to help condition lips.

*Results based on a one-week independent consumer study in which 220 women used the product daily

Comes in 7 variants:

  1. Always Apricot
  2. Bashful You
  3. Crushed Berry
  4. Mauve Moment
  5. Midnight Red
  6. Powerful Pink
  7. Rich Truffle
  1. Avatar

    Faihanah57
    4 reviews

    Melembap & warna cantik

    4 out of 5, reviewed on November 10, 2018

    Saya menggunakan lipstik ini dgn kod warna scarlet red. Warna nya tidak over, dan walaupun ada kod warna tapi lipstik ini ikut warna darah kita pekat atau tidak membuatkan warna nya sangat smooth utk penampilan saya + ia melembapkan bibir.. Bibir saya mudah merekah tetapi lipstik ini menutupnya & melembapkan menyebabkan bibir saya nampak normal & tidak merekah.. Sesuai utk mereka yg teringin nak pakai matte lipstik tetapi bibir kering macam saya, marykay semi matte ni memang sesuai.. + easy to remove bila nak solat..

    4
  2. Avatar

    izzhysf310557
    4 reviews

    Many beautiful colours

    5 out of 5, reviewed on November 7, 2018

    Color yang cantik. Lasting lipstick and tak mengeringkan bibir.

    5
  3. Avatar

    Atennabila23
    3 reviews

    Warna yang lawa

    4 out of 5, reviewed on November 2, 2018

    warna yang absolutely lawa. I am so immersed dengan texture dan warna yang dihasilkan. Bila apply di mulut, ianya lasting dan tidak melekit. Satu lipstik boleh tahan lama. I just love thjs product and this is my second time .

    4
  4. Avatar

    eikasharif12
    4 reviews

    A must have lipstick

    5 out of 5, reviewed on October 19, 2018

    Saya memang suka sangat sangat dengan lipstick Mary Kay. Saya ada all shades untuk Gel Semi Matte Lipstick Mary Kay ni. sebab best sangat sangat. Its a matte tapi tak buat bibir jadi kering. Dan warna pun sangat cantik thats why sampai beli semua shades. and the latest ada semi shine pun i beli all shades ?

    5
  5. Avatar

    deylalala68
    12 reviews

    MAHAL TAPI SANGAT BERBALOIII

    5 out of 5, reviewed on October 6, 2018

    Dalam hidup saya.. memiliki barangan Mary Kay merupakan perkara yang paling bahagia. Sebabnya bukan murah untuk memiliki tapi demi menjaga wajah muka secara selamat, mary kay menjadi pilihan utama. Lipstik ini sangat ringan dikenakan di bibir. tak terasa melekit dan paling penting, ia tahan lama. warna sangat mengoda dan sesuai dengan apa saja jenis solekan. Kalau tak percaya, cuba lah dulu..

    5
  6. warna lipstick yang memukau

    4 out of 5, reviewed on June 5, 2018

    Bagi pengguna yang mempunyai warna kulit sawo matang seperti saya, anda tiada lagi masalah untuk memilih warna gincu yang sesuai. Ini kerana Mary Kay Lipstick sangat sesuai buat pengguna yang susah untuk memilih warna gincu dan yang cerewet bagi bibir ya g kering. Harganya juga setaraf dengan produk yang terkemuka dipasaran. Berbaloi jika anda ingin mencuba dan menjadi salah seorang yang akan menyukai gincu ini! ?

    4
  7. Avatar

    mellsmy72
    16 reviews

    Tahan lama warna yang menarik

    5 out of 5, reviewed on March 10, 2018

    Saya bukan pemakai gincu yang rajin, ini disebabkan oleh keadaan bibir saya yang kering, saya lebih gemar gunakan lipstick yang boleh melembabkan bibir. Disebabkan tersalah beli jadi saya meneruskan guna. Tidak disangka lipstick tidak mngeringkan bibir serta smooth jer bila pakai.

    5
  8. Avatar

    ferdizetty37
    493 reviews

    X nampak cakey walaupun di re-apply bnyak kali.

    4 out of 5, reviewed on February 27, 2018

    Sebelum ni sy mmg kurang sukakan lipstik bertekstur matte krn ia mnjadikan bibir sy kering,mengelupas,pecah-pecah dan cakey.Sehinggalah sy cuba lipstick semi-matte dari mary kay ni.Utk tekstur lipstick ni sgt lembut dan yg paling penting ia mngandungi pelembap yg membantu mngatasi masalah bibir kering yg sy alami.Best sgt pakai,nmpak matte tapi ia x mnjadikan lipstik sy merekah,kesan juga tahan lama bila dipakai.Yg paling best ialah sy boleh re-apply balik lipstick lepas makan tanpa kesannya nmpak cakey.Lipstick ni juga mengandungi bahan yg mampu melindungi garisan halus dibibir supaya solekan nmpak smooth.Harganya pun masih berpatutan dgn kualiti.Cuma 1 je sy kurang suka,pilihan warnanya agak terhad & kurang variasi utk warna nude.

    4
  9. Demi Ladyana
    9 reviews

    Lipstik yang cantik di bibir

    5 out of 5, reviewed on February 7, 2018

    Selepas saya mencuba lipstik Mary Kay ini saya terus jatuh cinta dengan warna dan rasa yang best.. sebelum ini saya telah menggunakan satu jenis lipstik yang telah menghitamkan bibir dan menyebabkan bibir merekah.. sekarang saya telah menggunakan lipstik ni yang bebas dari plumbum dan bibir kelihatan makin baik dari sebelum ini.

    5
  10. Vanessa Wong
    3 reviews

    Nice texture and Long lasting

    4 out of 5, reviewed on February 6, 2018

    I bought a few of them from a mary kay agent . It has long lasting effect as it is semi matte. I really like the texture and how it stays on the lips without make my lips crack or dry .

    4
  11. Avatar

    mizarifin91
    136 reviews

    lipstik

    4 out of 5, reviewed on November 30, 2017

    saya mencuba lipstik mary kay semi matte ni selepas mendapat sample percuma daripada agent mary kay. saya suka kan warnanya sebab saya rasa sangat sesuai dengan warna kulit wanita asia. teksturnya juga smooth senang nk oles dibibir.tapi saya xsuka dari segi ketahanan dibibir sebab selepas makan dan minum senang tanggal .dekat cawan juga melekat kesan lipstik

    4
  12. Nor Juliana Mawarni
    129 reviews

    Mary Kay Lipstik

    4 out of 5, reviewed on October 23, 2017

    Saya sangat suka kan lipstik Mary Kay ini.Warna nya memang cantik dan bibir merawat bibir supaya tidak kering.Saya teruja melihat hasilnya.Saya berpuas hati menggunakan produk ini kerana ianya organik dan tidak merbahayakan kesihatan.Harga nya agak mahal sedikit tetapi berbaloi kerana ada jaminan untuk tukar barang jika tidak sesuai dengan saya.Ada konsultan untuk beri nasihat untuk saya memilih lipstik.Saya syorkan memilih Mary Kay kerana organik dan selamat digunakan.Ia juga tahan lama dan dpt brjimat sehingga 4@5 bulan.

    4
  13. Avatar

    Mimi81
    177 reviews

    Ringkas dan kesukaan.

    5 out of 5, reviewed on September 19, 2017

    Produk gincu ini mudah dipegang jari. Pelarasan gincu juga ringan dan tidak menyusahkan. Mudah juga diaplikasikan ke bibir dengan sekali letak, terus rata. Tahan lama dan bebas paraben. Dicadangkan.

    5
Get Reviews Widget

Leave a review

You may also like...