HomeBlogPanduan Pilih Prasekolah Terbaik

Panduan Pilih Prasekolah Terbaik

Tidak dinafikan, ramai ibu bapa yang bimbang untuk memasukkan anak mereka ke prasekolah. Selain memikirkan sama ada bolehkah anak menyesuaikan diri di sana, ibu bapa juga risau untuk membuat keputusan memilih prasekolah yang terbaik buat si kecil.

Semestinya, selepas membuat ‘pelaburan’ dengan menghantar anak ke prasekolah, ibu bapa inginkan anak-anak mereka mendapat ‘sesuatu’ melalui pembelajaran dan aktiviti di sana. Tidak dinafikan juga, pemilihan prasekolah yang baik dapat mengasah dan merangsang perkembangan kanak-kanak. Jadi, inilah sebabnya mengapa ibu bapa pening untuk membuat keputusan tentang hal ini.

Pokok pangkalnya, dalam pemilihan prasekolah terbaik, ibu bapa perlu berfikir apakah pencapaian anak yang ingin dilihat melalui pengalaman bersekolah di prasekolah. Ingatlah bahawa dengan persediaan yang rapi bukan sahaja dapat membantu para ibu bapa untuk membuat keputusan yang betul, bahkan juga memberi makna yang mendalam tentang erti persekolahan kepada kanak-kanak.

TIPS UNTUK IBU BAPA

Langkah 1: Fikirkan perkara asas

Cara terbaik untuk memastikan anda memilih prasekolah yang bagus adalah dengan memikirkan keseimbangan prasekolah tersebut dengan rutin harian anda. Maksudnya, anda perlu tanya diri anda perkara ini:

  • Di mana lokasi prasekolah tersebut? Adakah dekat atau jauh daripada rumah anda?
  • Perlukah prasekolah tersebut dekat dengan tempat kerja anda?
  • Adakah prasekolah itu menyediakan transit atau menawarkan khidmat penjagaan kanak-kanak selepas habis sekolah?

Soalan-soalan ini dapat membantu anda untuk membuat keputusan dan mengenal pasti lokasi spesifik prasekolah anak anda. Dengan mengklasifikasikan pilihan dapat membantu anda melancarkan proses perbandingan prasekolah.

Langkah 2: Ambil tahu tentang kurikulum pilihan

Kebanyakan ibu bapa keliru tentang beberapa istilah yang digunakan di prasekolah seperti pendekatan Montessori, pendekatan Waldorf dan pendekatan Reggio Emilia. Jadi, sebelum membuat keputusan, anda perlu tahu apakah maksud istilah-istilah tersebut dan manfaatnya kepada anak anda.

  • Pendekatan Montessori- Kaedah ini tertumpu kepada keperluan perkembangan penting kanak-kanak. Di sini, kanak-kanak akan didedahkan dengan kehidupan realiti sebagai salah satu proses pembelajaran mereka seperti diajar cara membutangkan baju, mengikat tali kasut dan mengasingkan baju kotor.
  • Pendekatan Reggio Emilia- Pendekatan Reggio Emilia percaya bahawa kanak-kanak berupaya, penuh keinginan dan mampu untuk membesar serta membentuk pengetahuan mereka sendiri. Salah satu aktiviti yang dijalankan di sini ialah guru akan berbual dengan kanak-kanak secara perseorangan atau kumpulan kecil dan meminta pendapat mereka tentang sesuatu topik yang diberikan.

  • Pendekatan Waldorf- Kaedah Waldorf bertujuan menggalakkan persekitaran pembelajaran yang sihat kepada kanak-kanak. Antara aktiviti yang diterapkan ialah permainan imaginatif, aktiviti bercerita dan seni. Selain itu, kanak-kanak juga akan diajar menjalani rutin kehidupan seperti memasak dan berkebun.

Justeru, dengan mengenali perbezaan bagi setiap pendekatan di prasekolah dapat membantu anda untuk membuat keputusan tentang pendidikan awal anak anda.

Langkah 3: Selidik

Sebaik sahaja anda sudah membuat keputusan tentang dua perkara yang disebutkan sebelum ini, anda perlu melakukan penyiasatan. Beberapa perkara di bawah dapat membantu anda untuk membuat pilihan:

  • Bertanyakan pada ibu bapa yang menghantar anak ke prasekolah tersebut. Anda boleh tanya pengalaman jiran atau rakan sekerja anda yang pernah/ sedang menghantar anak ke prasekolah tersebut. Kebanyakan ibu bapa tidak kisah untuk berkongsi cerita tentang perkembangan anak di prasekolah.
  • Melalui internet, anda boleh baca pendapat komuniti tentang prasekolah yang disebutkan. Ada kalanya ibu bapa akan meluahkan pendapat mereka di dalam blog, forum atau media sosial tentang pengalaman anak mereka di prasekolah.

Langkah 4: Melawat

Selepas mendapat maklum balas dan pendapat daripada umum, jangan terus membuat keputusan. Sebaliknya, perkara terakhir yang perlu anda lakukan adalah dengan melihat sendiri keadaan dan persekitaran prasekolah. Ambil peluang untuk berjumpa dengan guru atau kakitangan di situ bagi melihat persekitaran dan cara pembelajaran di sana.

Semoga anda dapat mencari prasekolah terbaik untuk si kecil. Selamat mencari!

Leave a comment