HomeBlog6 Fakta Mengejutkan Tentang Ketuhar Gelombang Mikro

6 Fakta Mengejutkan Tentang Ketuhar Gelombang Mikro

ketuhar gelombang mikro

Memang tidak dapat dinafikan ketuhar gelombang mikro atau lebih mesra dikenali sebagai microwave sememangnya memudahkan pekerjaan kita. Jika ditanya apakah ciptaan teknologi yang paling disukai ramai, sudah tentu ketuhar gelombang mikro ini salah satunya.

Ketuhar gelombang mikro ini mengubah cara kehidupan manusia dimana ianya memendekkan masa untuk memasak serta melangkau beberapa proses dalam penyediaan makanan. Malah, ia juga boleh menggantikan beberapa peralatan di dapur! Setiap teknologi canggih pasti datang dengan keburukannya, dan seperti ketuhar gelombang mikro, ada beberapa fakta menakutkan mengenainya yang anda semua mungkin tidak tahu.

Memanaskan bijirin

Ketuhar Gelombang Mikro

Ada masanya anak anda mahukan bijiran yang panas untuk sarapan pagi sebelum ke sekolah. Letakkan sahaja ke dalam ketuhar, biarkan selama 30 saat dan siap! Berhenti lakukannya, kerana ianya merbahayakan kesihatan.

Penggunaan ketuhar gelombang mikro akan menukarkan sebahagian amino acid pada bijiran kepada karsinogen. Apa itu karsinogen? Ianya adalah bahan yang boleh membawa kepada kanser. Ramai yang tidak menyangka dari bijirin yang sihat itu boleh membawa kepada kanser bukan?

Mencairkan buah-buahan yang telah disejuk beku

Ketuhar Gelombang Mikro

Untuk mengekalkan jangka hayat buah-buahan, kita sering meletakkannya di bahagian sejuk beku. Apabila mahu digunakan, hanya perlu keluarkan dan cairkan sahaja. Ianya sememangnya satu idea yang bernas dengan menyimpan buahan di bahagian sejuk beku. Tetapi, penggunaan ketuhar gelombang mikro mungkin bukan satu idea yang bagus.

Tahukan anda bahawa ketuhar gelombang mikro mampu menukar sebatian glukosida serta  galaktosida kepada komponen karsinogen? Ianya memang tidak dapat dilihat menggunakan mata kasar tetapi dalam jangka masa yang lama, ianya boleh mendatangkan penyakit kepada si pengguna.

Penggunaan yang amat singkat untuk sayur segar, telah dimasak ataupun sayuran beku

Ketuhar Gelombang Mikro

Rupanya penggunaan gelombang mikro ini menjurus kepada penghasilan karsinogen. Tidak mustahil penggunaan alat serba canggih ini menyumbang kepada peningkatan kanser. Seperti bijirin dan buahan sejuk beku, penggunaan ini keatas sayuran juga menyumbang kepada karsinogen.

Memasak makanan telah diproses menggunakan ketuhar gelombang mikro

Ketuhar Gelombang Mikro

Dengan jadual kerja yang padat, terkadang kita tiada masa untuk memasak makanan yang padat dengan khasiat dan zat. Kita sering membeli makanan segera dan panaskan sahaja untuk beberapa minit. Setelah berbunyi, kita keluarkan dan terus makan.

Makan proses makin popular di pasaran dan ada setengahnya yang sedap, tetapi ianya boleh menyebabkan kerosakan kekal pada otak. Makan telah diproses dan penggunaan ketuhar gelombang mikro bukan lah satu kombo yang baik kepada kesihatan.

Kurang zat dan vitamin

Ketuhar Gelombang Mikro

Pengambilan makanan yang dimasak menggunakan “mesin segera” ini secara berterusan amat membahayakan kepada kesihatan. Tabiat buruk ini boleh meningkatkan sel kanser di dalam tubuh badan. Malah, mineral, vitamin dan nutrien yang tersedia ada dalam makanan juga berkurangan atau diubah akibat penggunaan gelombang mikro.

Ianya bermaksud, tubuh badan hanya mendapat manfaat yang sedikit sahaja daripada makanan tersebut. Penggunaan ketuhar yang menggunakna gelombang mikro ini juga boleh menyebabkan tumor di bahagian perut serta usus. Tidakkah anda sayang kepada kesihatan diri?

Kehilangan memori

Ketuhar Gelombang Mikro

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang dimasak menggunakan ketuhar ini boleh menyebabkan kehilangan memori, menyebabkan anda sukar untuk memberi tumpuan sewaktu belajar atau melakukan kerja, emosi yang tidak stabil serta mengurangkan tahap kecergasan anda. Secara mudahnya, ianya memberi keburukan kepada prestasi otak dan daya fikiran.

Masih mahu gunakannya?

Penggunaan ketuhar gelombang mikro tidak dapat dinafikan amat berguna. Tetapi ianya mestilah berpada dan jangan terlampau bergantung padanya. Sekarang anda sudah tahu apa yang boleh dan tidak boleh dimasak menggunakan alatan ini. Mana satu menjadi pilihan hati, antara kesihatan diri ataupun ketuhar gelombang mikro?

Leave a comment